Berlijn-Dahlem en Clara Immerwahr, echtgenote van Fritz Haber

Niet direct een oorlogshandeling maar wel een familiedrama speelde zich af in onderstaand huis in Dahlem Berlijn. Fritz Haber, een bekende Duitse chemicus, had een gifgas (chloorgas) ontwikkeld dat zojuist met succes was toegepast bij Langemark (22 april 1915). Zijn echtgenote, Clara Immerwahr, ook chemica, was er moribund op tegen dat haar man de wetenschap in dienst stelde van de oorlog. Tijdens of na een "feest" naar aanleiding van het "succes" in Langemark (en de bevordering van Fritz tot Hauptmann) liep de ruzie weer hoog op.

In de nacht daarop volgend, in de tuin van hun woning (zie onder), schoot Clara zich, na eerst in de lucht te hebben geschoten, door de borst en overleed 2 uur later op 2 mei 1915. Bij de begrafenis was haar man niet aanwezig, hij was al weer vertrokken naar het oostelijke front om ook daar het inzetten van gas bij te wonen.

 

Het huis van de familie Haber is op Google Earth met Street views makkelijk te vinden: Faradayweg 8

hieronder de achterkant met de tuin waar Clara Immerwahr zich dood schoot.

Voorzijde van de dienstwoning/villa Fritz Haber en Clara Immerwahl op het terrein van het Kaiser Wilhelm Institut (nu Fritz Haber Institut)

 

De meest bekende foto van Clara Immerwahr , hier als studente in de chemie op ongeveer 20 jarige leeftjd toen ze nog een huwelijksaanzoek van Fritz Haber afwees.

10 jaar later stemde ze wel toe.

Hoewel de echtgenote van Fritz Haber, Clara Immerwahl, minder bekend was dan haar echtgenoot gaat onze sympathie duidelijk naar haar kant.

Zij was niet zomaar iemand: was ook chemica, was de eerste dame in Duitsland die promoveerde (cum laude).  

onder: jeugdfoto van Clara Immerwahr