
plateau de californie craonne
Een wandeling over het oude slagveld

Uitzicht naar het zuiden


Monument opgedragen aan de gevallenen zonder een bekend graf


Een wandeling over het oude slagveld
Uitzicht naar het zuiden
Monument opgedragen aan de gevallenen zonder een bekend graf
Evenals het overige plateau van de Chemin des dames was het plateau van Craonne tot 1914 gecultiveerd. Vanaf augustus 1914 werd het bezet en versterkt door de Duitsers die het de “Winterberg”noemden.
Van 16 april tot de zomer van 1917 werd op dit plateau onophoudelijk gevochten. In militaire verslaglegging werd dit deel aangeduid als “Plateau de Californie” als het oostelijk deel en voor het deel bij de oude Vauclair molen (waar het standbeeld van Napoleon zich bevindt) sprak men over het Plateau des Casemates. Aan het einde van de oorlog was het land dermate veranderd dat de staat het beter achtte om er beslag op te leggen. Inderdaad waren de kosten erg hoog om het weer in cultuur te brengen. Het werd beplant met sparren en het werd opgenomen in het nationale woud van Vauclair.
Na onteigening na de oorlog werd het ex slagveld in 1931 overgedragen aan het Franse staats bosbeheer. Het werd oppervlakkig schoongemaakt van schrapnel metaal en projectielen alvorens opnieuw werd beplant. Het bod heeft daardoor de vorm van de bodem die het in de oorlog kreeg (loopgraven en granaat kraters) behouden.
De oorspronkelijke kerk St Martin in Craonne:
De kerk St Martin was een groot bouwwerk (27 m lang en 19 m breed) met een vierkanten torenspits en dateerde uit de 12e eeuw. In de 14e eeuw werden 3 kapellen gebouwd aan de noordelijke zijbeuk.
Na de slag bij Craonne op 7 maart 1814 (Napoleon) werd de kerk gebruikt als een eerste hulp post waar 400 gewonden gedurende meer dan 6 weken werden behandeld. In 1815 werd het tijdelijk getransformeerd tot een voorraad schuur. In 1914 werden de mensen niet langer begraven rond de kerk. In 1865 was reeds besloten een nieuwe begraafplaats in te richten buiten het dorp, wat noordelijk van de “place de la Croisette”. Het bevindt zich daar nog.
zie verder hier