mesen messines ridge

Zoals Ieper als een geallieerde saillant binnen het Duits gebied, lag Mesen tot juni 1917 als een Duitse saillant in het geallieerde gebied.

 Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de heuvelrug van Mesen (Messines Ridge) een strategische ligging, niet enkel omwille van de hoogte, maar ook door het systeem van ondergronds versterkingen onder het vroegere klooster "Institut Royale". De stad was dan ook het toneel van zware gevechten in de oorlog. Op 31 oktober - 1 november 1914 werd Mesen veroverd door de Duitsers. De Fransen kenden op 6 en 7 november geen succes toen ze Mesen wilden heroveren. De slag om Menen of om de Messines Ridge begon op 7 juni 1917 ging vooraf aan de 3e slag van Ieper. Begon met "Creeping barrage" en het exploderen van 19 mijnen die via tunnels onder de Duitse linies waren gebracht. Mesen werd door een Nieuw Zeelandse Eenheid veroverd (the New Zealand Division). In april 1918 werd Mesen nog even terug ingenomen door de Duitsers, tot het eind september 1918 terug naar de Britten ging

In dit gebied speelt het verhaal van Bruce Bairnsfather: Bullets & Billets: St Yvon waar hij de verbroedering op kerstavond oa beschrijft en het Douve front bij Wulvergem (nov 1914-april 1915).

Onder kerstmis 1914:"verbroedering met een Duitse militair" tekening van Bruce Bairnsfather.

 

Hieronder mesen vroeger Messines iets boven het maaiveld, Messina "ridge" lijkt wat overdreven.

Op 17 juni 1917, vooraf gegaan door de explosies van de onderaardse mijnen werd Menen terug veroverd op de Duitsers waarbij deze korporaal uit Nieuw Zeeland zich onderscheidde en daarvoor het VC kreeg, dit gebeurde vlak bij de toen compleet verwoeste St Niklaas kerk.

http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=9601