Fromelles en omgeving

Fromelles ligt in het gebied Artois ten westen van Lille met de vele bekende namen van dorpen en plaatsen uit wereldoorlog 1. De stad Lille is steeds Duits gebleven. Ga je hier naar het zuiden richting Arras dan kom je uit bij de Vimy heuvelrug.  Fromelles ligt ongeveer 12 km van Lille. zie bij de geografie van de frontlinie


Enkele km ten westen van Fromelles loopt de oude frontlinie waarbij het voormalige no-man's land begrensd wordt door aan de geallieerde kant het VC Corner Cemetery en aan de Duitse kant het Fromelles Memorial. De verbinding daar tussen (Rue Delvas) loopt door het no-man's land. Toen de bewegingsoorlog met de zg race naar de zee ten einde kwam (herfst 1914) ontstond ook hier een defensieve frontlinie met de loopgraven die in de loop van de tijd vooral aan Duitse kant steeds meer versterkt werd.

In november/december 1914 waren hier al flinke gevechten gaande, gevolgd weer door een kerstverbroedering.

In mei 1915 werd hier als onderdeel van de "Battle van Aubers Ridge" een offensief ingezet door de geallieerden met weinig/geen resultaat, alleen wel 11.500 doden/gewonden en vermisten.

Fromelles staat vooral bekend om de zinloze aanval op de versterkte Duitse linie op 19 en 20 juli 1916.

De bedoeling van de geallieerde bevelhebbers was om de Duitsers ervan te weerhouden versterkingen te sturen naar het Somme gebied waar het geallieerde offensief bezig was.

Voor de Australiërs was dit na Gallipoli de eerste grote slag die ze in Frankrijk leverden, binnen 24 uur waren er ruim 2500 doden waarvan ongeveer 2000 Australiërs, terwijl de Duitsers relatief geringe verliezen hadden. Voor een afleidingsmanoeuvre uiteraard zijn dit absurde verliezen.

Deze aanval was eigenlijk een copie van de aanval in mei 1915 met ongeveer ook hetzelfde aantal slachtoffers. De verliescijfers van mei 1915 en juli 1916 bijeen genomen brengt deze locatie aan de top van de meest bloederige "killing fields" van WO 1.

Vele Australische gesneuvelde militairen van juli 1916 werden voor kort terug nooit terug gevonden tot de recente spectaculaire ontdekking van massagraven bij het Pheasant Wood.

Voorjaar 1918 werden hier Portugese troepen "overlopen" in het Duitse voorjaarsoffensief (Georgette).

In oktober 1918 werd Fromlees definitief terug veroverd en konden de bewoners weer terug keren.

Tevens zijn een bezoek waard de karakterestieke cemeteries achter de geallieerde linie de war cemeteries: Rue Pétillon en Le Trou Aid Post.  

Hieronder de belangrijkste locaties zowel schematisch als ook via een google earth view.

de rode sterren geven ongeveer het no-man's land weer