hyde park corner met memorial

De locatie "Hyde Park Corner" was in 1914-1918 een knooppunt van wegen, het ligt wat noordelijk van Ploegsteert richting Mesen. Toen een drukke locatie met veel militaire activiteit.

Kom je nu van het zuiden, vanaf Ploegsteert, dan passeer je de linie van vóór de mijnenslag om de Messina ridge, de salient vanwaar de Duitsers vanaf hun verhoging tot Ieper alles goed in de gaten konden houden.

Op deze locatie bevinden zich:

Het "Ploegsteert Memorial to the Missing"

2 begraafplaaatsen: Berk extension cemetery en het Hyde Park Corner Cemetery.

Vlak hierbij de "Catacomben" in heuvel 63 die is aangegeven op het kaartje.

De “Catacomben” werden in 1916 in 3 maanden tijd gebouwd door de 1e Australische Tunneling Company als onderkomen en beschutting voor de troepen die aan de slag om Mesen zouden deelnemen. De officiële naam was “Hill 63 Dugouts” maar de Australiërs noemden het “Walangara, of het gat in de heuvel maar  in de omgang had men het over de “Catacomben”. Er was plaats voor 1200 manschappen die aan weerskanten van de 19 gangen een slaapbank hadden. Bepaalde delen waren voorbehouden aan de officieren en hun ordonnansen, hogere officieren hadden recht op “kamers” met 2 bedden en een tafel. Groepsofficieren logeerden in kleinere “kamers” zonder tafel.  Naast het centraal bureau en het transmissiekantoor waren er nog 38 slaapbanken voor secretarissen en koeriers. Er was ook een electriciteitsinstallatie voor de verlichting en het seintransmissiesysteem voorzien. Verder was er nog een kleine klantine en een klein hospitaal. De noord en de zuid kant hadden elk 3 uitgangen. De hoofdtoegang aan de Hyde Park Corner was breed genoeg voor een wagon en had 2 aparte baanvakken om het in-en uitgaan van honderden manschappen tegelijkertijd vlot te laten verlopen. Bijna elke eenheid die in de sector verbleef tussen 1917 en 1918 heeft een nacht doorgebracht in de “Catacomben”. Nog eens 250 officieren en manschappen waren bij de heuvel gehuisvest in met metalen platen bedekte schuilplaatsen. Deze platen waren bedekt met aarde uit de catacomben.

De heuvel leek niet begaanbaar, er was weinig te zien van wat zich hier destijds heeft afgespeeld. Zie ook