Oud stuivenskerke of het O-L Vrouwhoekje

Volgt men de ijzerfrontroute dan wordt geadviseerd om bij een driehoekig pleintje bij het witte huis de auto achter te laten te wandelen naar het O-L Vrouwhoekje. Is eigenlijk niet nodig, je kunt rustig deze weg op rijden tot het gehucht dat nu bekend staat als O-L Vrouwhoekje, ook geheten Oud Stuivenskerke. Het is de meest unieke locatie van de waterlinie 1914-1918. In feite bevond zich deze plaats als een eiland in deze waterlinie, een vooruitgeschoven waarnemingpost van de Belgen. Er staat een tot bunker verbouwde kerktoren. De voormalige kerk was bouwvallig en werd in 1870 afgebroken. De toren bleef bestaan. Ondertussen had wat nu bekend is als (Nieuw) Stuivenskerke vanaf 1870 een nieuwe kerk. De verlaten kerkhoek met de toren en enkele huizen heette vanaf toen Oud Stuivenskerke en later O-L Vrouwehoekje.

In1914-1918 werd de toren door artilleiegranaten beschadigd. Vanaf november 1914 werd hier een Belgische voorpost ingericht dus vóór de frontlijn die door de spoorlijn naar Nieuwpoort werd gevormd. De post stond bekend onder de naam "Zuidelijke Grote Wacht".  Het werd een sleutelpositie in de linkerflank van de sector Kaaskerke met de Dodengang en de stellingen aan de Ijzer. 

De situatie in 1914-1918 met Oud Stuivenskerke temidden van de waterlinie.

Samen met de Noordelijke Grote Wacht aan de Reigersvliet maakte deze deel uit van een reeks vooruit geschoven observatieposten op hogere gedeelten van het overstroomde gebied. Stuivenskerke lag midden in het geïnundeerde gebied. 

de bunkertoren met het demarcatiepaaltje er voor.

hieronder het platform van de bunkertoren met oriënteringstafel en het uitzicht richting de Duitse linie.

De wacht in 1914-1918 bij Oud Stuivenskerke (onder).