pozieres

pozieres

Speciaal voor Australiërs is deze locatie naast Gallipoli, Fromelles, een begrip. Deze locatie, strategisch van belang daar het wat hoger lag dan de omgeving (pozieres ridge), werd met hevige gevechten ruim 3 weken na begin van het somme offensief geallieerd gebied.

Hieronder de situatie ten tijde van de slag uit het digitale boek van C.E.W. Bean (Letters from France) met de rechte weg links onder naar rechts boven van Albert naar Bapaune, de overige wegen zijn er nog steeds, vergelijk het met de google earth view daaronder. De schets geeft de frontlinie vóór en na de Australische verovering van Pozières.

Op de google view ziet men nu een rustig glooiend landschap waarbij, nu bijna 100 jaar geleden, hier en speciaal tussen Pozières en de Mouquet farm, hevig is gevochten met onder de Australiers grote verliezen.

Aan de bovenzijde het groene dal van de Anre waar de Duitsers dus vóór die tijd uitzicht over hadden. 

 

Komende van Albert vlak voor dit bord dat de frontlinie weergeeft op 1 september bevindt zich links van de weg nog een stukje "battlefield" bij de resten van de toenmalige windmill. Het is van hier nog 12 km naar Bapaune.

boven: de maquette, zie voor de tekst in de rechter kolom

onder: de schamele resten van de windmill

hieronder zicht op Thiepval

hieronder zicht op de weg naar Bapaune