vladslo en Käthe Kollwitz

de duitse militaire begraafplaats te vladslo

In de Ijzerfrontroute die we reden werd ook Vladslo met dit Duits oorlogskerkhof bezocht. Het ligt aan de Noordzijde (Duits in 14-18) van de Ijzer. Direct na binnenkomst ziet men achteraan de beroemde beelden van Käthe Kollwitz. Zij verloor in haar leven een zoon in de eerste wereldoorlog en een kleinzoon in de 2e wereldoorlog.

Hier ziet men achteraan de twee geknielde figuren op een sokkel. Zij stellen "Het treurende ouderpaar" voor van deze Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. De beelden staan opgesteld vóór het graf van hun zoon: Musketier Peter Kollwitz.

Reeds een week na de dood van haar zoon rijpte bij moeder Käthe het plan om een gedenksteen te ontwerpen voor haar zoon. In de loop van de jaren ontwierp ze verscheidene werken die in 1932 uiteindelijk zouden leiden tot de beelden van 'Het treurende ouderpaar'.

Het was een ontwerp in gips dat door anderen in graniet werd omgezet.

De beelden zijn eerst enige tijd tentoon gesteld in Berlijn, de nazi´s konden de kunst van Käthe Kollwitz niet waarderen en in hetzelde jaar werd de beeldengroep overgeplaatst naar de begraafplaats in Belgie waar haar zon lag.

Links knielt de vader met al zijn opgekropt mannelijk leed : met ingevallen wangen en een verbeten trek om de mond, de armen krampachtig om het lichaam geslagen en het hoofd uit de opgetrokken schouders groeiend : neerblikkend op de duizenden graven, waaronder dat van zijn zoon Peter in het onmiddellijk bereik van zijn ogen.

Rechts knielt de moeder, Käthe Kollwitz zelf : voorovergebogen, de ogen gesloten, met de rechterhand de wijde mantel dicht tegen haar wang aandrukkend: één en al innigheid, verdriet en liefde.

De beelden werden in hardsteen uitgevoerd naar het ontwerp van Käthe Kollwitz:
-de vaderfiguur door August Rhades (°1886) : hout- en steenbeeldhouwer, leerling van Erwin Kurz
-de moederfiguur door Fritz Diederich (°1869) : beeldhouwer aan de Berlijnse academie van 1891 tot 1898

toegangspoort van de begraafplaats