het somme offensief in de zomer van 1916

De bedoeling van het offensief aan weerszijden van de rivier de Somme was een doorbraak te bereiken in de Duitse stellingen en tenminste zou Bapaune bereikt moeten worden.

Dit gebied heeft in tegenstelling tot het Vlaamse land bij Ieper een stevige krijtachtige bodem waarin de Duitsers zich goed hadden ingegraven met ondergrondse schuilplaatsen en bunkers. Ze hadden daarvoor ook ruim de tijd gehad, vanaf 1914 was het hier relatief rustig.

De frontlijn strekte zich uit langs een aantal gefortificeerde dorpen in Duitse handen direct achter de linie: van Gommecourt in het noorden dat met een soort saillant in het geallieerde gebied stak via de dorpen als Beaumont Hamel, Thiepval, Ovillers, La Boisselle, Fricourt, Mametz, Montaban en Maricourt en dan over de Somme waar de Fransen lagen. Achter hun 1e linie hadden de Duitsers nog een 2e en een 3e linie. Vooral de ingegraven Duitse bunkers hadden een sterkte die door het toenmalige bombardement nauwelijks te vernietigen waren (hier zouden volgens militaire historici eigenlijk tactische kernwapens voor nodig geweest zijn).

Op 24 juni begon het bombardement van de Duitse stellingen waarna op 1 juli het offensief daadwerkelijk begon. Achter een vuurwals die zich langzaam naar voren verplaatste (waardoor de Duitse verdedigers min of meer uitgeschakeld zouden moeten worden) moesten de infanteristen optrekken. Dat was de theorie. De prikkeldraadversperringen zouden door het bombardement ook opgeruimd moeten zijn hetgeen niet het geval bleek te zijn. Vooral in het gebied ten noorden van de weg Bapaune Albert werd aanvankelijk nauwelijks wat bereikt, ten zuiden van deze weg ging het iets gemakkelijker en daar werd ook meer terreinwinst gemaakt. Op de eerste dag was het aantal gesneuvelden onder de Engelese troepen gigantisch (20.000).

Halverwege november was ongeveer ¾ van de afstand Albert Bapaune afgelegd en was de frontlinie verplaatst tot het plaatsje Le Sers aan deze weg. Het offensief werd daarmee beëindigd en kon als mislukt beschouwd worden.

aangaande een duidelijk overzicht betreffende de exacte gegevens over de diverse onderdelen van het somme offensief op de eerste dag zie:

http://www.johndclare.net/wwi2_FirstDay_map.htm

zie hier voor het verloop van de frontlinie op 1-7-1916 bij het begin van het somme offensief getekend op een huidige michelin kaart

de linie op deze huidige google view liep tussen Hamel en Beaumont Hamel naar Thiepval

vervolgens even westelijk langs Ovillers/La Boiselle

dan onder Fricourt langs, tussen Mametz en Carnoy

om dan westelijk van Curlu de meanderende Somme rivier bij Frise te passeren.

De weg naar het Somme front met nog een canvas bescherming tegen vijandelijke uitkijk destijds voor het offensief. Het front ligt nu meer naar het oosten.

Britse troepen op mars naar het Somme gebied

"mouquet farm" in de buurt van thiepval