chemin des dames

Even ten zuiden van de fraaie middeleeuwse stad Laon bevindt zich een van het westen naar het oosten lopende heuvelrug met daarover een weg die de nogal aansprekende naam "Chemin des Dames" heeft.

Twee dochters van de Franse koning Lodewijk XV, Adélaïde en Victoire, gebruikten de weg in de achttiende eeuw om vanuit Parijs hun gouvernante in het kasteel de la Bove bij Vauclair te bezoeken.
Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien. Later zou hij naar de Dames de France worden vernoemd.

 

Deze heuvelrug speelde in wereldoorlog1 een grote rol en vooral in 1917 is hier hard gevochten. Wij bezochten dit gebied in augustus 2008 waarbij werd overnacht in een hotel in Bourg et Comin

Hierboven de google earthview vanuit het zuiden: onder de rivier de Aisne met oa de plaatsen Bourg et Comin en Vailly. Aanvankelijk, direct na de Marne slag, zat hier nog het BEF, na enkele weken over geplaatst naar het noorden. Maar ook hier dus Engelse war cemeteries (aan de weg van Bourg naar boven).

geografische situatie

Het is nu een fraai gebied, met prachtige vergezichten naar het zuiden, bij een heldere dag zou men tot de Marne kunnen kijken. Er zijn meer dingen dan alleen memorabele oorlogs locaties. Kijkend naar onderstaande foto is het moeilijk voor te stellen hoe het toen was.

Hier de weg over de lengterichting van de heuvelrug, de Chemin des Dames, met hieronder een schetsmatig overzicht van de belangrijkste locaties.

Vanuit Laon uitzicht naar de heuvelrug met de Chamin des Dames

Vanaf Laon heb je een uitzicht in de verte op de heuvelrug waarover de Chemin des  Dames voert