retraite duitse leger na marneslag

De slag aan de Marne duurde tot 9 september, het Duitse leger trok zich terug, achtervolgd door de Fransen en het BEF.

Herbert Stuart beschrijft deze achtervolging via de locaties: Chezy, Dammard, Grand Rozoy, (weg richting Soissons), Cuiry-Housse, met op 12 september in Brenelle uitzicht op de Aisne. Het Britse leger houdt zich dan op ongeveer tussen de Condé en Bourg et Comin. Herbert Stuart beschrijft de situatie in Braine, Chassemy en Vailly, met hier een klein bruggenhoofd aan de andere kant van de Aisne waar ook de bevoorrading naar toe moest (onder hevige beschieting).

Het is dan duidelijk dat het Duitse leger zich heeft ingegraven op een voorhands uitgekozen sterk defensieve locatie achter de Aisne met een hier omhoog lopende gebied. Zie ook de beschrijving van William Watson over deze fase op deze locatie.

Oostelijk hadden de Duitsers zich terug getrokken op een wat verhoogd gebied ten oosten van Reims, de linie lag daar even ten noorden van Suippes, zie aldaar, Reims bleef Frans gebied.

De google earth view geeft weer: boven de weg op de kam, de chemin des dames, halverwege de rivier Aisne met onder de locaties waar het BEF zich in die tijd ophield. Na enkele weken (begin oktober) werden de Britten overgeplaatst naar het front gebied in noord Frankrijk en rond Ieper. Het Franse leger nam het op deze locatie van hen over, zie verder bij de Chemin des Dames.