Italiaans Oostenrijkse front

In 1915 koos Italië voor de geallieerde zijde, eerder waren ze nog min of meer verbonden met de centrale mogendheden in één of ander vaag bondgenootschap.

Er ontstond zo een front die wat door de Tiroolse Alpen liep en in het oosten naar beneden liep om een aantal kilometers ten westen van Triëst uit te komen bij de Adriatische zee waar ook de rivier de Isonzo uitmondt. Vooral hier langs de Isonzo en nu het grensgebied tussen Italië en Slowenië werd het meest gevochten en hier vindt men dan ook de meeste slagvelden.

 

Hoe kom je hier: 
Via Oostenrijk, Villach en vervolgens de over de Vršič-pas die nog is aangelegd door Russische krijgsgevangenen tussen 1914–1916 als militaire weg door het Isonzodal waarna je in Bovec aankomt. Vanaf daar kun je afzakken naar Monfalcone (Italië) / Goricia (Slovenië). Een andere mogelijkheid is om via Villach naar Italie, Udine en dan naar Kobarid. 
Men kan ook gebruik maken van georganiseerde reizen naar dit gebied: Isonzo Battlefields Travel die hun uitvalsbasis in Slovenië (tussen Monfalcone en Goricia) hebben. 

Ook is een mogelijkheid om naar Venetie te vliegen en daar een auto te huren. Je kunt dan reizen naar Monfalcone (Italië) / Goricia (Slovenië) en van daaruit langs de Isonzo omhoog tot uiteindelijk Bovec (Slovenië). Mocht je vliegen dan kun je ook overwegen om wat locaties te bezoeken in zuid-Tirol (Adagio e.d.).