riqueval brug

Voorbij St Quentin rijdend naar het noorden richting Cambai passeert men de beroemde (van de persfoto) Rickeval brug. Hier is ook het gebied van de "Siegfried Stellung". De brug is er nog steeds alhoewel wat verborgen in een bossage.

Op 29 september werd hier door de geallieerden de Siegfried Stellung voor het eerst doorbroken (zie onder).

De soldaten die dit oorlogsfeit realiseerden staan op de genoemde persfoto bij de brug (zie rechter kolom).

Op onderstaande google view genomen van westelijke richting, de richting van de geallieerde opmars, met op de voorgrond het kanaal (bebost) dat links bij Bellicourt een tunnel induikt. Rechts Bellinglise (de slag waarbij de brug werd veroverd staat ook bekend als de "the battle of Bellinglise").

Midden het gehucht Riqueval met de moeilijk te onderscheiden brug. De brug heeft momenteel nauwelijks functie meer, toen wel, zowel buiten oorlogstijd (voert de weg van Estrees over het kanaal) als tijdens de gevechten waarbij de brug gebruikt werd om de troepen die westelijk van het kanaal in de Hindeburg linie zaten te voorzien. De Hindenburg linie liep naar achteren (oostelijk van het kanaal) tot ongeveer van Beaurevoir naar rechts onder (zie ook). De plaatsen Ramicourt en Montbrehain (boven) lagen net buiten de linie. Toen deze plaatsen vervolgens 2-3 oktober werden bevrijd werden de Britten verwelkomd door achtergebleven burgerbevolking (het gebied van de Hindenburg linie was volledig ontruimd). In deze periode was in Magny la Fosse een advanced dressing station gestationeerd.