Fromelles memorial park

Op weg van Fromelles naar Petillon in een voor Frankrijk erg vlak gebied passeert men het Australian memorial park, hier staat men op de Duitse linie en van hier uit steek je het voormalige no man’s land over langs het VC Corner cemetery richting de "Trou Aid Post" cemetery. Ongeveer in de lengte richting liep de voorste Duitse verdedigingslinie.

De omgeving ziet er wat saai uit, naar het oosten ligt ergens Fromelles en daarachte Lille.

Hier staat het beroemde monument the “Cobbers”: een soldaat die een gewonde op zijn nek neemt en terug brengt naar de eigen linie. Daarnaast een aantal Duitse bunkers als laatste stille getuigen van het Australische drama dat zich hier heeft afgespeeld op 19/20 juli 1916.

Een bijna identieke slag werd hier in mei 1915 geleverd, een groot aantal gesneuvelde Engelsen, geen terreinwinst. Het was voor de Duitsers een soort generale repetitie voor de aanval van de geallieerden op 19 juli 1916.

Deze Duitse “blockhouses” (kleine bunkertje) is alles wat is overgebleven van deze sectie van de Duitse linie opgezet als bewaking van de stad Lille de stad die gedurende de gehele periode 1914-1918 door de Duitsers werd bezet.

Eind 1915 gingen de Duitsers dit soort kubusachtige betonnen bunkers bouwen, genaamd blockhause. De Engelsen noemden het "pillboxes" wegens de gelijkenis op een pillendoos.