canakale

In de Dardanellen, even voor Canakkale, werd door de Turken een zware slag toegebracht aan de Engelse vloot toen die trachtte een doorbraak te forceren richting Constantinopel. Dit gebeurde op 18 maart 1915 en naar deze datum is de universiteit van Canakkale genoemd. Deze gebeurtenis was vervolgens de aanleiding troepen aan land te zetten om daarmee de vrije doorvaart te bewerkstelligen.

In 1914 lag de stad grotendeels in puin, de bevolking was vertrokken, dit allemaal vanwege het bombardement vanaf de Engelse marine schepen.

Uitzicht vanaf Canakkale over de Dardanellen in oostelijke richting

Uitzicht over de Dardanellen richting het Europese deel van Turkije met één van de vele burchten die in 1914 een rol speelden bij de verdediging van de Dardanellen. Hier is deze zeestraat ongeer op zijn smalst, één mijl.

Interessant zijn ook het Kilitbahır fort en het Archeologisch Museum van Çanakkale. Om het scheepvaartverkeer te kunnen controleren liet sultan Mehmet П, de latere veroveraar van Istanbul in 1451, twee forten aan de zeestraat bouwen, een aan Europese zijde in Kilitbahır en één aan de overzijde in Çimenlik. Vandaag de dag is in het Çimenlik fort het Militair Museum ondergebracht ter nagedachtenis aan de slag bij Çanakkale.