Reningelst churchyard

op ongeveer 5 km ten zuidoosten van poperinge ligt het plaatje Reningelst met naast de kerk met het civile kerkhof een uitbreiding voor militairen die waren gesneuveld.

Het kerkhof en de Extension werd gebruikt van maart tot november 1915 toen de ‘New Military Cemetery’ geopend werd. De helft van de doden van de ‘Extension’ kwamen om bij Hill 60 (Zillebeke), toen Duitse eenheden er op 1 mei 1915 met chloorgas poogden de kunstmatige heuvel te heroveren. De eenheden van de Britse 5de divisie hielden stand, maar meer dan 300 mannen werden met gasvergiftiging overgebracht naar de ‘Field Ambulances’ achter het front. In Reningelst werden de gewonden o.m. opgevangen in de ‘15th Field Ambulance’, die in de meisjesschool ingericht was. Op 5 mei lanceerden de Duitsers wel een succesvolle poging tot verovering van Hill 60, wat opnieuw heel wat slachtoffers opleverde.

In de weide naast de kerk werden twee militairen geëxecuteerd: soldaat William Smith en een Australische militair. Smith ligt begraven op Reninghelst New Military Cemetery.

De ‘66th (East Lancashire) Division’ werd naar de Salient geroepen als versterking voor de aanval op Passendale op 9 oktober 1917. De avond voor de aanval waren 3 soldaten van het ‘3/5 Lancashire Fusiliers’ gedeserteerd tijdens de mars van hun kamp naar de 'jump off'-lijn. Enkel William Smith kwam voor een ‘Field General Court Martial’ (krijgsraad te velde), op 18 oktober in Briel (Frans-Vlaanderen). Hij werd schuldig bevonden en geëxecuteerd in Reningelst op 14 november 1917. De executie had plaats terwijl het bataljon aan het front was en gebeurde aan de achterkant van de meisjesschool achter de kerk (Pastoorstraat 4), ten aanschouwe van een aantal getuigen.