ArtDeco herbouw kerkje in Cerny en Laonnois en in Martigny-Courpierre

De relatie Art Deco met Wereldoorlog 1 is de hernieuwde opbouw na 1918 waarbij vaak in deze Art Deco stijl werd toegepast. Vooral in Reims zijn daar veel voorbeelden van te vinden. In de buurt (Martigny-Courpierre) is ook nog een andere bijzondere art deco kerk uit 1920 te bezichtigen.   

ArtDeco kwam rond 1910 tot uiting maar wereldoorlog 1 hinderde voorlopig de verdere ontwikkeling. Rond 1920 bereikte de Art Deco beweging haar hoogtepunt en verdween geleidelijk na het economische verval van 1929.

Art Deco kwam vooral tot uiting in design meubilair, in kostbare metaalbewerking, glas etc. Deze kunst onderscheidde zich vooral door simplificatie van vormen met decoratieve geometrische motieven en patronen.

Art Deco werd gezien als een reactie op de overvloedige en weelderige kunstuiting van de Art Nouveau (Jugendstil) dat erg ornamenteel is. Met Art Deco ging men terug naar de eenvoud van de vorm in geometrische en decoratieve figuren. Bij een internationale tentoonstelling van moderne decoratieve en industriële kunst, gehouden in Parijs in 1925, werd deze stijl Art Deco genoemd.

 

Hieronder en hiernaast: het interieur van de Art-Deco kerk van Martigny Courpierre