slagvelden bij saint gond marais (moerassen)

We bezochten dit gebied vanuit het stadje Sézanne, logis de france hotel, met een gezellig centrum met plein, caféterras en een kathedraal. Daar is ook een VVV (office du tourisme) waar enige informatie is te verkrijgen over het 14-18 verleden van dit gebied.

Direct in het begin van de zg slag bij de Marne waren de Duitsers opgerukt tot ongeveer de lijn Sezanne Linthelles Euvy. Fère Champenoise was bezet en verwoest. Het is mij niet duidelijk of ook in Sezanne het Duitse leger geweest is.       

Na enkele dagen kwam eindelijk het Franse offensief op gang en werden de Duitsers terug gedrongen en trokken ze zich dus min of meer vrijwillig terug over de Marne en uiteindelijk achter de rivier de Aisne.

In dit gebied ten noord oosten van Sezanne is enorm fanatiek gevochten. Hier heeft een belangrijk deel van de slag bij de Marne plaatsgevonden: Saint Gond Marais gevechten.

Aan het einde van de slag werd dit slagveld bezocht door Eric Fischer Wood en enkele Ameikaanse militaire attachés. Gewonden en doden lagen nog uitgebreid op het slagveld met name bij de omcirkelde plaatsen. Men schatte toen dat in dit gebied beide kampen tesamen 200.000 casualities opliepen. Aan de gesneuvelden kon men zien dat er ook veel bajonetgevechten hadden plaatsgevonden.

Onder het Michelinkaartje van het deel van het Marne slagveld ten noord oosten van Sézanne: midden in het kaartje liggen de moerssen van Saint Gond met daar ten zuiden van Le Mondement (rood omcirkeld). Omcirkelde plaatsen zijn locaties die bezocht en beschreven zijn aan het einde van de slag door Eric Fischer Wood.

onder het gevechtsterrein van de moerassen van Saint Gond

boven en beneden: het moeras riviertje de Petit Morin, die hier van oost naar west loopt en uiteindelijk uitmondt in de Marne

onderstaand uitzicht (naar het zuiden) moeten de Duitse soldaten ongeveer gehad hebben toen ze tot zover waren opgerukt en toen ze enkele dagen later weer werden terug gedrongen richting Marne (in de verte het monument Mondement).